Kontakt
Följ oss
Trygghet
2023-04-28

Enter Arkitektur vinner Tositos arkitekttävling i Munksjöstaden

Den tredje detaljplanen för området Munksjöstaden vann laga kraft sommaren 2022. Under hösten påbörjade Tosito en arkitekttävling med uppgift att utforma nästa planerade kvarter i Munksjöstaden, kvarter Arket. Förfrågan gick ut till tre arkitektbyråer och i slutet av året stod det klart att vinnaren i tävlingen blev Enter Arkitektur.

Visionen för området är att skapa en blandad bebyggelse, med plats för bostäder, arbetsplatser och besöksplatser. Området är en historisk plats med flera bevarade industribyggnader med fina tegeldetaljer, något som var viktigt att bevaka i uppgiften då kvarter Arket delvis är omgärdat av äldre bevarad bebyggelse.

Kvarteret kommer innehålla 190 bostäder med fokus på mindre och effektiva lägenheter. Planering pågår för byggstart år 2024 och en beräknad inflyttning till år 2025.

-Vi såg det som en självklarhet att ta avstamp i den omgivande karaktären, genom exempelvis fasadmaterial och kulörer. Husen ges en rytmisk och harmonisk fönstersättning där moderna lösningar blandas med traditionella uttryck. De dominerande fasadmaterialen är rött tegel, mörk betong och svart plåt. Ett signum för husen blir de teglade gavelspetsarna som vetter ner mot det nya Munksjötorget och vidare ut mot Munksjön. Kvarteret är tänkt att innehålla både bostäder och verksamhetslokaler i varierande storlekar, samt ett underjordiskt garage. Vi är väldigt stolta över att kunna berätta att vårt förslag utsågs till vinnare av tävlingens jury säger Johan Ljungqvist, Chefarkitekt på Enter Arkitektur.

-Vi ser fram emot att fortsätta byggnationen i Munksjöstaden. Det finns stor efterfrågan på lägenheter i området och vi ser stort potential i att utveckla ett område där människor kommer att leva och trivas. Enter Arkitekturs förslag innehöll ett attraktivt och hållbart kvarter med en arkitektur som går i samton med historian i Munksjöområdet säger Tommy Fritz, VD på Tosito

Läs mer om Munksjöstaden här: Nyproducerade lägenheter i Munksjöstaden, Jönköping – Tosito
För intresseanmälan Arket: Intresseanmälan projekt Arket

För mer information,

Tommy Fritz, Vd, Tosito
tommy@tosito.se
070 – 831 71 71

Johan Ljungqvist, Chefsarkitekt Enter Arkitektur
johan.ljungqvist@enterarkitektur.se
010-48 48 303

« Till nyhetsarkivet